Från vax till stearin

Specialister på tillverkning och försäljning av kyrkljus

Hagaljus är det lilla företaget med de stora lösningarna. Vår huvudinriktning är tillverkning av olika typer av kyrkljus och vänder oss såväl till kyrkor som till privatpersoner och andra verksamheter.

Våra produkter Beställning

Hantering av ljus

Från vax till stearin

Redan de forna egyptierna hade ljushållare, även i Kina och Japan tillverkade man ljus av vax och fröer vid ungefär samma tid (1600f.Kr).

Från 1100-talet gjorde man egna ljus hemma oftast av talg från kor, får och getter. Ljusen var billiga men osade, droppade och luktade illa eftersom talgen lätt härsknade. Bivax användes för ljus till kyrkorna men dessa var mycket dyra.

Det var under 1820-talet som den franska kemisten Michel Chevreul lyckades separera de flytande fetterna från talg och feta oljor genom att tillsätta kemikalier. 1825 sökte han patent på sin metod och sedan 1830-talet har stearinljus tillverkats i Frankrike.

När Lars Johan Hierta 1837 besökte London blev han intresserad av stearinljuset och dess tillverkning. Med hjälp av den svenske kemisten Johan Michaelson startade han Liljeholmens Stearinljusfabrik.